Ingredients:
24 oz of chocolate for coating
Source : >
More :-
- Homemade Snickers Bars
- homemade snickers bars.
- Crazy Cake in a Mug ~ No Eggs, Milk or Butter, Ready in Minutes
- White Chocolate Chip and Cranberry Cookies
- Homemade Crispy Candy Bars Recipe
_____________________________________
Kek Coklat Karamel |
Kek Coklat Karamel
Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel
Bahan Puding:
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit esen
* Semua bahan puding di atas dipukul lembut.
Bahan kek:
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
* Semua bahan di atas dimasak sebentar di atas api.
Bahan B:
11/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
* Semua bahan di atas diayak.
Bahan C:
3 biji telur - diblend.
Cara Menyediakan :
1. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Ketepikan.
2. Masukkan bahan puding di dalam karamel. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
3. Setelah masak, tuangkan kesemua bahan kek (A+B+C) ke dalam puding yang tela dimasak.
4. Kukus semula 1jam atau sehingga masak.
_____________________________________
Resepi Pastry
Resepi kek Tiramisu Coklat Milo Tabur
Bahan - Bahan :
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
*************************
2 biji telur (Gred A)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
*************************
1 cwn air panas
CARANYA :
Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi,
Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil.
Disebabkn coklat moist ni die lembut n gebu admin syorkan kukus dalam bekas putih 2..nanti layerkn je dgn krim chesse dlm bks yg sama..nnti di curah air kopi lg lembut
250ml whipping cream
200ml cream cheese(lin pakai 250g 2 je terus)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk milo untuk hiasan
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan creamPukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian,Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kekthen sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…Hiaskan dengan serbuk milo bila masa nak menghidangkannya…
___________________________________
Markisa Milk Blended |
____________________________________
Nasi Goreng Kismis |
_____________________________________
Resipi Puding Karamel Lapis Coklat
Bahan A
1 tin susu cair (375 ml)
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla
2 s/b tepung kastad
Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
2 s/b tepung kastad
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes
Bahan C
2 s/b gula [hanguskan] atau 2 s/b madu-kite guna 5 s/b gula. suke karamel manyak2.
cara:
1.Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2.Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
3.Panaskan periuk kukusan-kukus guna oven. Letak air dlm dulang pembakar dan kukus pd suhu 200′C.saya guna pengukus atas dapur.
4.Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5.Sebelum masukkan adunan B,goreskan sedikit bahagian atas permukaan lapisan A yang sudah masak tadi sedikit dengan sudu garfu.maksudnya nanti lapisan A dan B akan melekat antara 1 sama lain,kemudian
masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6.Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.-kite buat 3 lapis je. So kukus lama sikit pd setiap lapisan.
nak buat 2 adunan pon boleh.
7.Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan hidangan
Potong dan hidangkan.boleh tahan 3 - 4hari dalam peti
ais.
Resipi Puding Karamel Lapis Coklat
Bahan A
1 tin susu cair (375 ml)
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla
2 s/b tepung kastad
Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
2 s/b tepung kastad
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes
Bahan C
2 s/b gula [hanguskan] atau 2 s/b madu-kite guna 5 s/b gula. suke karamel manyak2.
cara:
1.Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2.Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
3.Panaskan periuk kukusan-kukus guna oven. Letak air dlm dulang pembakar dan kukus pd suhu 200′C.saya guna pengukus atas dapur.
4.Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5.Sebelum masukkan adunan B,goreskan sedikit bahagian atas permukaan lapisan A yang sudah masak tadi sedikit dengan sudu garfu.maksudnya nanti lapisan A dan B akan melekat antara 1 sama lain,kemudian
masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6.Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.-kite buat 3 lapis je. So kukus lama sikit pd setiap lapisan.
nak buat 2 adunan pon boleh.
7.Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan hidangan
Potong dan hidangkan.boleh tahan 3 - 4hari dalam peti
ais.
Ayam Masak Lemak Cili Api
ReplyDeleteOleh Chef Hanieliza 2
Published At 24 Jul 2017, 07:44 AM
Kategori: Nusantara, Masakan Melayu
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 4 Orang
Bagaimana cara nak masak Ayam Masak Lemak Cili Api?
Bahan-bahan diperlukan:
½ ekor ayam (Dipotong kecil)
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 batang serai
1 cawan air
(Cili api, kunyit hidup, halia dan serai dikisar bersama air)
3 biji kentang (Dibelah 4)
1 helai daun kunyit (Dikoyakkan)
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan garam ke dalam periuk. Masakkan sehingga ayam dan kentang menjadi lembut.
Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga mendidih semula.
Masukkan garam dan kacau sehingga sebati. Tutup api dan angkat.
Hidangkan bersama nasi putih.
Daging Goreng Thai
ReplyDeleteOleh MyResipi
Published At 24 Dec 2010, 08:40 AM
Kategori: Nusantara, Masakan Indonesia
Masa Penyediaan: Jam Minit
Hidangan: Orang
Resepi dari Buku Masakan Thai
Bahan-bahan diperlukan:
200gm daging - potong nipis & lebar
1 batang serai - di ketuk
10 helai daun limau purut
3 biji cili api - potong serong
1 biji bawang besar - potong bulat
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
1 sk gula
2 tangkai daun ketumbar
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
Panaskan minyak, goreng 1/2 biji bawang besar dan daging hingga daging 1/2 masak.
Masukkan serai, daun limau purut, cili api dan goreng hingga wangi.
Masukkan sos tiram, sos tomato, gula dan garam.
Masukkan air hingga dan masak hingga daging empuk. Tambah air jika perlu.
Apabila hmpir kering, masukkan daun ketumbar dan lebihan bawang besar. Kacau seketika sebelum diangkat.
Sedia utk dihidang. Selamat mencuba :)
Quesillo (Karamel krim)
ReplyDeleteMasa Penyediaan: 10 minit, Masa Memasak:25 minit, Jumlah Hidangan:5 orang
Resepi Oleh: Che' Nom
Resepi Puding Karamel yang amat mudah disediakan dan rasanya memang sedap. Sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu dan masa untuk menyediakannya pun tidak terlalu lama.
Bahan-bahannya pun cuma menggunakan bahan asas di dapur sahaja. Puding karamel boleh disediakan dengan melalui dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga.
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk gula karamel:
1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula
3 sudu besar air
Bahan-bahan untuk puding:
5 biji telur, saiz B
1 tin susu cair
150ml air
1/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk gula karamel:
Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
Cara-cara untuk puding karamel:
Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.
Tips:
Boleh juga sediakan puding karamel menggunakan kaedah 'water bath' atau 'bain marie' dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit. Kaedah ini menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga.
Caranya ialah dengan meletak air panas ke dalam loyang yang lebih besar, kemudian letakkan loyang puding karamel yang telah di tutup dengan kertas aluminium foil dan bakar sehingga masak. Jangan buka oven di sepanjang proses memasak kerana wap air akak meruap keluar dan mengganggu hasil puding nanti.
SOS CARBONARA
ReplyDelete~~~~~~~~~~~~
3 ulas bawang putih dipotong dadu
1/ biji bawang Holland dipotong dadu
1 sudu besar butter
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
1 sudu penuh tepung gandum
4 cawan susu kotak dutch lady full cream
2 cawan air
1/2 kiub ayam maggie
Garam
Lada sulah serbuk
Lada hitam serbuk
Udang
Crab stick dipotong
Sosej dipotong
Mushroom 3 biji dipotong
CARA
~~~~~
1. Panaskan butter
2. Tumis bawang putih, bawang holland biar garing sedikit
3. Masukkan tepung gandum ,kacau dgn bawang tadi
4. Masukkan susu dan air, biar didih
5. Masukkan udang, sosej crab stick, mushroom
6. Letak garam dalam 1 sudu dulu, masukkan lada hitam kasar, serbuk lada hitam, serbuk lada putih, kiub ayam..perasakan sendiri la..nk tambah garam lagi ke